Duisternis retraite

Wanneer we een verwonding hebben, zoals een wond of gebroken bot, geven we het de tijd om te genezen, maar wanneer onze geest gestrest, uitgeput of depressief is, blijven we doorgaan. In onze luidruchtige cultuur is het belangrijk dat we onze geest de broodnodige rust gunnen. Door het proces van tijd doorbrengen in volledige duisternis met zeer beperkte externe prikkels, geef je de overwerkte geest en lichaam de kans om weer aan te vullen. 

Voor een langere periode zich terugtrekken in volledige duisternis heeft een groot effect op de hersenen. Bewustzijnsverschuivingen kunnen ons helpen te zien wat boven de illusie ligt. Als we naar de chemie van de hersenen kijken, kunnen we het biochemische proces achter donkere kamertechnieken en hun effecten op de hersenen gaan begrijpen.

Persoonlijk was de duisternis retraite voor mij één van de sterkste spirituele ervaringen, naast de sjamanistische ervaring, die ik ooit heb gehad. 

Je verlaat de wereld van beelden, vormen, tijd, ruimte en gaat in de wereld van complete duisternis. In de duisternis worden we zieners en het is hier dat je leert om je andere zintuigen te gebruiken. Je ontdekt nieuwe manieren om contact te maken met je levenskracht. 

Wat er overblijft is je bewustzijn, je laat de oude wereld los, de wereld waarbij je ego je tracht vast te houden aan een stroom van gedachten en tijd. 

Door het toe te laten en in je de andere wereld te laten zakken, maak je contact met een meer abstractere wereld waarbij we dingen kunnen ervaren die voorbij het oude referentiekader gaan. Ons referentiekader dat we de in loop der jaren hebben opgebouwd over onze gedachten en emoties. 

Het is heel normaal dat er in het begin een periode is van worstel en aarzeling, het vraagt moed om je angst te laten bezinken voor het onbekende. Doch je zal merken dat eens je jezelf overgeeft en je diep laat zakken in overgave je tot rust komt waarbij de mind zich volledig kan openen en je laat zakken in een zielenwereld die je eerder nog nooit ontmoet hebt. Je kan gedachten en emoties krijgen die je van jezelf niet kent, een nieuwe wereld die leeft in jou maar nog niet ontdekt hebt. 

Soms leek het alsof ik aspecten van mezelf leerde kennen die ik voordien nog nooit ontdekt had of aspecten die ik steeds ontkende. Ik maakte eigenlijk contact met mijn eigen diepste wezen, wie ik zelf werkelijk was en wat ik werkelijk wilde in het leven. 

Noot : de darkness retreat is geen retreat in complete stilte, indien je dit wenst kan je contact met me opnemen. 

Het programma bestaat uit momenten van stilte en groepsactivitieten, waarbij we onze zintuigen gaan stimuleren. Creatieve oefeningen, meditaties, ontmoetingen met het zelf, schrijven, tekenen, beweging en geluid. Er zijn wel momenten van complete stilte zodat je lichaam tot rust kan komen, hetgeen toch wel een belangrijk onderdeel van de retreat is.

Dit om de grenzen tussen dromen en niet-dromen te laten vervagen om dan helemaal te verdwijnen, het stoppen van het gekwetter van de geest, om de wereld rondom jou te verkennen als een zee van energie. 

De duister binnengaan

De eerste ervaring van de duisternis kent meestal drie stadia.

Ten eerste ervaar je een periode van aanpassing, waarbij je geconditioneerde geest in gevecht gaat om de controle te blijven behouden over je gedachten en waarnemingen.

Meestal daarna houdt het gebabbel op en begin je intieme intensiteit te ervaren die je geest tot rust brengt. Uit deze stilte worden de beelden, kleuren, mythes, archetypes, metaforen of informatie geboren over we zijn. Het lijkt alsof we onze ziel voelen en ons kunnen herinneren wie we werkelijk zijn. 

In het laatste stadia evolueren we naar een geestestoestand waarin we volledig zonder gedachten zijn maar volledig aanwezig, in het oneindige nu. Er daalt een vrede neer en in plaats van weg te zinken in gedachten, komt er een stortvloed aan beelden, ontspannen we in een wereld van zuivere energie.

Deze 3 stadia ontstaan buiten de lineaire tijd. Geen enkel stadium neemt een vaste tijd in beslag om het te bereiken of vast te houden. Dit kan minuten of uren duren. Het hangt af van je eigen proces van overgave. 

Darkness retreat start op vrijdagavond en duurt tot zondagnamiddag. De retreat gaat door te Hechtel-Eksel (Limburg) bij Walk In Trust. Plaatsen zijn beperkt, verzeker je tijdig van je plekje. 

Aankomst ten laatste vrijdag tussen 18 uur à 19 uur. We eten gezamenlijk en verkennen het domein zodat je je kan voorbereiden op de duisternis. Je blijft in duisternis tot zondagmiddag. 

Benodigdheden : eigen lakens, hoofdkussen en blinddoek. Indien je niet over een blinddoek beschikt, laat me weten. Indien je over een sjamanendrum mag je deze ook meebrengen.

Er zijn slaapplekken in de chalet, yurt en tenten. 

Kosten maaltijden en overnachting inclusief : 225 euro. 

Er is ook de meerdaagse darkness retreat waarvoor je kan inschrijven, kosten maaltijden en overnachting inclusief : 275 euro.

Neem gerust contact indien je nog verdere vragen hebt, je kan mailen of indien je liever telefonisch contact wenst 0495/42.73.40.

Wees welkom !