Meditatie
Meditatie
Maandelijks gratis meditatie avonden.
Er zijn veel dingen in het leven die buiten onze controle liggen. Het is echter mogelijk om verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen gemoedstoestanden – en deze ten goede te veranderen. Volgens het boeddhisme is dit het belangrijkste dat we kunnen doen.
De meditatie avonden zijn geheel gratis en gaan door bij Walk In Trust te Hechtel-Eksel, Sint-Lambertusstraat 68b (achteraan het isolatiebedrijf Jansegers).
Kijk bij agenda voor data. Aanmelden mag maar hoeft niet. Je mag komen en gaan zoals je wenst, echter doe dit wel in stilte. Er zijn meditatiekussens en matjes ter beschikking.
Contact
Het boeddhisme leert dat het het enige echte tegengif is voor ons eigen persoonlijke verdriet en voor de angsten, angsten, haat en algemene verwarring die de menselijke toestand teisteren.
Meditatie is een middel om de geest te transformeren en tot rust te brengen. Boeddhistische meditatiepraktijken zijn technieken die concentratie, helderheid, emotionele positiviteit en een rustig zien van de ware aard van dingen aanmoedigen en ontwikkelen. Door je bezig te houden met een bepaalde meditatiepraktijk leer je de patronen en gewoonten van je geest, en de oefening biedt een middel om nieuwe, positievere manieren van zijn te cultiveren. Met regelmatig werk en geduld kunnen deze voedende, gefocuste gemoedstoestanden zich verdiepen in diep vredige en energieke gemoedstoestanden. Dergelijke ervaringen kunnen een transformerend effect hebben en kunnen leiden tot een nieuw begrip van het leven.
Gedurende de millennia zijn in de boeddhistische traditie talloze meditatiepraktijken ontwikkeld. Ze kunnen allemaal worden omschreven als ‘mind-trainingen’, maar ze hebben veel verschillende benaderingen. De basis van allemaal is echter het cultiveren van een kalme en positieve gemoedstoestand.
De meditatietechnieken zijn heel eenvoudig. Maar erover lezen is geen vervanging voor het leren van een ervaren en betrouwbare leraar. Een docent zal je begeleiding kunnen bieden bij het toepassen van de techniek en het omgaan met moeilijkheden. Misschien wel het belangrijkste is dat een leraar de aanmoediging en inspiratie van hun eigen voorbeeld kan bieden.
Er zijn verschillende manieren om te mediteren, en aangezien het zo’n persoonlijke praktijk is, zijn er waarschijnlijk meer dan wij weten. Er zijn er echter een paar die meestal zwaar gefocust zijn in wetenschappelijk onderzoek. Dit zijn gefocuste aandacht of bewuste meditatie, waarbij je je op één specifiek ding concentreert – het kan je ademhaling zijn, een gevoel in je lichaam of een bepaald object buiten je. Het doel van dit type meditatie is om je sterk op één punt te concentreren en je aandacht voortdurend terug te brengen naar dat brandpunt wanneer het afdwaalt.
Het andere type meditatie dat vaak in onderzoek wordt gebruikt, is open-monitoring meditatie. Hier let je op alle dingen die om je heen gebeuren – je merkt gewoon alles op zonder te reageren.
Wat gebeurt er in je hersenen als je mediteert ?
Dit is waar de dingen echt interessant worden. Met behulp van moderne technologie zoals fMRI-scans hebben wetenschappers een grondiger begrip ontwikkeld van wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we mediteren, vergelijkbaar met hoe wetenschappers eerder hebben gekeken naar het meten van creativiteit in onze hersenen.
Het algemene verschil is dat onze hersenen informatie niet meer zo actief verwerken als ze normaal zouden doen. We beginnen een afname van bètagolven te vertonen, wat aangeeft dat onze hersenen informatie verwerken, zelfs na een enkele meditatiesessie van 20 minuten als we die nog nooit eerder hebben geprobeerd.
In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe de bètagolven (links weergegeven in felle kleuren) tijdens meditatie (rechts) dramatisch worden verminderd.
Frontale kwab
Dit is het meest ontwikkelde deel van de hersenen, verantwoordelijk voor redeneren, plannen, emoties en zelfbewust bewustzijn. Tijdens meditatie heeft de frontale cortex de neiging om offline te gaan.
Pariëtale kwab
Dit deel van de hersenen verwerkt sensorische informatie over de omringende wereld en oriënteert je in tijd en ruimte. Tijdens meditatie vertraagt de activiteit in de pariëtale kwab.
Thalamus
De poortwachter van de zintuigen, dit orgel richt je aandacht door sommige sensorische gegevens dieper in de hersenen te laten lopen en andere signalen in hun sporen te stoppen. Meditatie reduceert de stroom van binnenkomende informatie tot een straaltje.
Reticulaire formatie
Als schildwacht van de hersenen ontvangt deze structuur inkomende stimuli en zet de hersenen alert, klaar om te reageren.
Het is al lang geen geheim meer dat meditatie goed is voor onze gezondheid op alle vlakken, mentaal, fysiek en emotioneel. Het is zeker geen overbodige luxe om dagelijks al is het maar 10 minuten een pauze in te lassen en je geest de kans te geven om te ontspannen.
Als je een boeddhist vraagt : wat kan ik winnen met mediatie ? Dan zal deze de vraag draaien en zeggen; wat kan je los laten door meditatie ?
Stilte is een onderschatte levensvoorwaarde.
De avonden zijn afwisselend op vrijdag- zaterdag- of zondagavond. Vrijdagavond zal dit van 19 uur tot 21 uur. Op zaterdag- of zondagavond zal dit van 18 uur tot 20 uur zijn.
Wees welgekomen en breng gerust iemand mee.